Elk jaar worden zeker tienduizenden vrouwen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld. Wordt een vrouw gedood, dan is de dader vaak haar partner of ex-partner. En dat is al jaren zo. Hoogleraar gendergerelateerd geweld Renée Römkens luidt de noodklok. En ook Debbie Maas van advies- en meldpunt Veilig Thuis is zeer bezorgd: "Het is een gigantisch probleem."

 

Wie aan geweld tegen vrouwen denkt, denkt aan landen vol met machomannen in bijvoorbeeld Latijns-Amerika. Volgens Römkens is dat echter onterecht.

"We hebben nog altijd een patriarchaal gekleurde samenleving", zo legt de hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam uit. "Vrouwen worden nog steeds als inschikkelijker gezien. Er zijn nog steeds mannen die denken dat ze recht hebben op seks in een relatie."


Muslimische Gemeinde empfiehlt Schlagen der Frau bei "Ehe-Schwierigkeiten"
BRON

A woman from western Afghanistan - we will call her Rabia - was suffering from severe fever, so she went to see a doctor. The doctor's diagnosis was Covid-19.

Rabia returned home, suffering from pain and fever, and gave her prescription to her husband to buy the medicine for her. But when he saw her name on the prescription he beat her, for revealing it "to a strange man". BRON

Niet alle (huiselijk) geweld dat gepleegd wordt in families waar familie-eer een grote rol speelt is eergerelateerd.
Er kan echter wel een verband zijn tussen geweld en de familie-eer. Geweld kan binnen de familie worden gebruikt om gehoorzaamheid aan de kuisheidsregels af te dwingen. Dit geweld blijft vaak verborgen voor de buitenwereld. Is er sprake van een eerschending die bekend is geworden, dan wordt geweld ook wel gebruikt om de eer te herstellen.  In dat geval moet de buitenwereld ook weten dat de eer is hersteld, en zal het dus vaker om zichtbare mishandeling gaan. in sommige culturen komt het bijvoorbeeld voor dat het gezicht van een vrouw die onkuis is geweest wordt verminkt.
BRON