Boerkaverbod: Te betwijfelen valt of de wet strikt zal worden nageleefd. Zo gaf Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, vorig jaar aan dat ze het boerkaverbod niet bij de stad vindt passen en dat handhaving ervan geen prioriteit heeft in Amsterdam.
In de moslimgemeenschap wordt het verbod gehekeld. Zo riepen radicale moslims islamitische vrouwen op de wet te negeren.

Zolang het maar niet zou schuren met artikel 1, zou alles moeten kunnen, zegt Van der Horst. Ik heb goed nieuws. Het verbod strookt juíst met artikel 1 uit de grondwet: ‘Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’.
Bij een loket in een overheidsgebouw moet iemand te herkennen zijn.
I
n het openbaar vervoer moet iemand een vervoersbewijs kunnen tonen met juiste foto. Ik kan toch ook niet met een bivakmuts in de trein gaan zitten? Hoe weet de conducteur wie ik ben?
De vrijheid van godsdienst heeft zijn grenzen, o.a. bij artikel 1.
Verder meent Van der Horst dat iedereen moet kunnen dragen wat hij wil, ‘zolang niemand in gevaar wordt gebracht’. Dit laatste is helaas wél het geval. Het brengt gematigde moslima’s én niet-moslims in gevaar.