Als jij bij de anti-democratische EU wil blijven dan ben je niet voor democratie!

Rob Jetten (D66): EU-lidmaatschap moet in de Grondwet

donderdag 18 oktober 2018

DEN HAAG (PDC) - Het lidmaatschap van de Europese Unie moet verankerd zijn in de Grondwet. Dat stelde fractievoorzitter Rob Jetten (D66) woensdag in een rede bij het Britse parlement. D66 ziet het EU-lidmaatschap als het belangrijkste constitutionele bouwwerk waar Nederland op rust. Volgens Jetten hoort de Europese Unie daarom in de Nederlandse Grondwet thuis.

D66 werkt momenteel aan een voorstel om de Grondwet op dit punt te wijzigen. Een belangrijk argument van Jetten is de zware herzieningsprocedure. Als het EU-lidmaatschap in de Grondwet staat, zijn twee lezingen, tussentijdse verkiezingen en een tweederde meerderheid nodig om uit de EU te kunnen stappen. Zo kan het EU-lidmaatschap niet op de tocht komen te staan door een referendum, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurde.
MEER

Amsterdam als onafhankelijke republiek? D66-wethouder Simone Kukenheim – die bovendien locoburgemeester is – opperde dat als serieuze optie als Geert Wilders na de verkiezingen in maart premier wordt. En vorige maand zei Kajsa Ollongren, ook wethouder van D66 in Amsterdam, al dat de „oprichting van de Republiek Amsterdam” nog nooit zo dichtbij is geweest nu Wilders premier dreigt te worden. BRON