Onafhankelijk niet activistisch nieuws? 

RTL nieuws


‘Een neger omdat het moet’


NOS-hoofdredacteur over stoppen Divibokaal: ‘Onvoldoende ingezien dat het mensen kwetst’

Na veel ophef besloot de NOS dit weekend te stoppen met de zogeheten ‘Divibokaal’. De omroep kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over de interne prijs. ,,Het was voor ons geen belangrijk en groot ding”, reageert NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff. 


NOS Journaal-baas Marcel Gelauff verdedigt zijn besluit om blanken witten te noemen door te wijzen op de perceptie, - niet het feit -, dat blank superieur zou zijn ten opzichte van zwart. Gelauff wil dat vermeende superioriteitsgevoel neutraliseren, door een goed woord te vervangen door een fout.

Waarom zou je iemand aanduiden met een kleur die hij niet heeft?

Blank klinkt te positief in relatie tot zwart”, kakelt Gelauff. Hij noemt daarom blanken wit. Raar, want waarom zou je iemand aanduiden met een kleur die hij niet heeft? Gekleurden krijgen vaak het stempel zwarten. Net zoals wit dekt zwart die veelkleurige lading niet. Maar denkt Gelauff: zwart is niet goed, dus ik introduceer aan de andere kant van het spectrum een term die ook fout is. Two wrongs don’t make a right!

In plaats van een beter woord voor de gekleurde Nederlander te bedenken, kiest hij een fout woord voor het correcte blank. Zijn politiekecorrectheidscommissie had er anderhalf jaar op gestudeerd.


Divibokaal

Onlangs heeft een medewerker van de NOS via GeenStijl (en van deze site kan je alles vinden, maar dit was wel een grote scoop) als klokkenluider gefungeerd en naar buiten gebracht dat er binnen de NOS zoiets bestaat als een ‘Divibokaal’. Dat is een prijs voor een medewerker die een allochtoon heeft weten te scoren, die dan in een artikel of voor de camera iets komt vertellen.

Nu heb ik in mijn recente stuk gesteld dat de politiek, het onderliggende bestuur en de media al decennialang meewerken aan het willens en wetens in stand houden van een slachtofferrol voor allochtonen om zo de eigen baantjes te blijven garanderen. Maar dat het in deze mate zou gebeuren, op zo’n moreel verwerpelijke manier, bij de NOS? Dat had ik werkelijk nooit kunnen bedenken.

Moreel superioriteitsgevoel
Een Divibokaal als beloning voor het morele superioriteitsgevoel. “Kijk mij eens die ‘arme allochtonen’ in het zonnetje zetten! Ze even beroemd maken, want meer dan dat hebben ze niet. Die arme allochtonen. Ze zijn ook niet tot veel in staat, die allochtonen.”

Ik kan u vertellen dat, wanneer men de hele dag alleen maar bezig is met het selecteren op kleur binnen een organisatie, deze organisatie vanzelf racistisch wordt. Eigenlijk kan ik het deze medewerkers van de NOS daarom dan ook niet eens kwalijk nemen, hoe verdrietig deze gang van zaken ook is.

Wanneer je de hele dag alleen maar op zoek bent naar ‘nieuws’ en scoops vol diversiteit met de bijbehorende allochtonen, zijn de volgende uitspraken dan ook niet ver weg meer.

Medelijden

Leest u die betreffende zin even aandachtig: “Om in zo’n witte mannenwereld een vrouw te vinden met een migratie-achtergrond die ook leuk en vlot spreekt is erg knap”. Kunnen mensen nog meer gediscrimineerd worden op basis van afkomst?

 


Of dek die Rooie
Dek die dikke
Dek die zwart
Dek die met die bril
Dek die lange
En hoe anders zou het zijn als je als enige blanke tussen donkere mensen zou spelen?